Efterrätt/tilltuggFrukost/mellanmålGlutenfrittMejerifrittPaleoReceptVegan

Godis till småbarn

Mejerifri glass eller yoghurt som passar till småbarn.

Vad ska man ge för ”godis” till småbarn?

Du vet väl om att American Heart Association rekommenderar NOLL gram tillsatt socker till barn under två år per dag? NOLL! De flesta kommer upp i för hög dos redan vid frukost med smaksatt yoghurt.

Äter barn mat med mycket socker ökar risken för både förhöjt kolesterol, insulinresistens, fetma och fettlever vilket ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom i framtiden.

Jag ger ju själv inte min snart 1,5 åring godis och jag äter det ju typ aldrig själv heller. Däremot bakar jag eget ”godis” eller fika. Men vad kan man ge en liten som bara är ett år eller två? Det kommer ju tillfällen då man villl festa till det som nu till jul eller på kalas.

Tips på godis till småbarn!

Frukt är ju säkraste kortet nummer ett. Ja jag anser att frukt ändå får gå under kategorin godis eftersom det innehåller massor fruktsocker. Frukt passa ju superbra som mellanmål ibland men man kan ju lyxa till det med en fruktsallad eller med annan slags frukt man oftast inte äter. Melon är en favorit, färsk ananas är en annan eller varför inte testa färsk mango?

Glass! Då menar jag inte vanlig glass utan glass som någon av dessa ⇒

Mangoglass

Mejerifri yoghurt/glass

Färska dadlar – skiva upp och ät som de är! Väldigt gott och väldigt sött men innehåller den naturliga sorten sötma. OBS! Tänk på att du måste kärna ur dem först, även kärnfria kan innehålla kärnrester!

Vill man göra lite mer ”avancerat” fika och barnet kan äta nötter så har du två av mina favoritrecept här ⇒  Godaste kladdkakan

&

Gräddig jordgubbsglass

Annars kan man alltid slänga ihop några chokladbollar som jag inte kan några mått på men jag brukar göra ungefär så här:

Mixa:

Färska dadlar, glutenfria havregryn, riven kokos, vaniljpulver (kan uteslutas), smält kokosolja & kakao.

Blanda smeten och forma till bollar.

Rulla i kokos om du vill.

Om man vill göra en mer vuxen chokladbollssmak är det gott med lite starkt kallt kaffe i 😉

Hoppas du fick lite inspiration till nyttigare fika/godis till småbarn.

Trevlig helg 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *