Hälsa

Blodsocker

insulin för att sänka blodsocker vi diabetes.
Även om man inte har diabetes, så borde alla bry sig om sitt blodsocker.

Högt blodsocker mår ingen bra av. Det är en av de bidragande orsakerna till att vi är så pass sjuka idag. Man får heller inte glömma att alla kan få diabetes typ 2. Livsstilen är avgörande. Kost framförallt men också andelen motion och stress.

När du äter så stiger ditt blodsocker. Då tillverkar din bukspottskörtel insulin som är ett hormon som ser till att dina celler kan ta upp socker, som är energi till cellerna. När cellerna tar upp sockret med hjälp av  insulinet så sänks ditt blodsocker så det blir återställt som innan du åt maten. Blodsocker innebär halten socker i blodet.

När man får diabetes typ 2, så räcker inte insulinet för att sänka ditt blodsocker tillräckligt. Cellerna kan även ha blivit mindre känsliga för insulin och konsekvensen av det blir förhöjt blodsocker. -För mycket socker i blodet.

Sockret ska som sagt egentligen till våra celler, som behöver socker för att fungera, men när det blir överskott på socker så får man förhöjt sockar ute i blodet.

Friska människor blir såklart också påverkade av detta, om man äter en socker och kolhydratsrik kost så hinner inte bukspottkörteln med att tillverka tillräckligt mycket insulin. Efter en kolhydratrik måltid får även en frisk människa förhöjt blodsocker.

Frågan är hur bra det är i längden och vilka konsekvenser detta kan få.

Detta kan vara starten för diabetes typ 2, eller prediabetes, alltså förstadium till diabetes. Förhöjt blodsocker kan med största sannolikhet ge andra följdsjukdomar också.

Att ha förhöjt blodsocker spås vara ”det nya” omättade fettet, alltså anledningen till hjärt- och kärlsjukdomar. Högre blodsocker än normalt tycks bland annat kunna ge små inflammationer i våra blodkärl.

När jag fick diabetes typ 1 (denna sjukdom är ju en autoimmun sjukdom till skillnad från diabetes typ 2) då fick jag hem häften kring kostråd. I dessa stod det att man som diabetiker skulle äta långsamt BLODSOCKERHÖJANDE mat! Enligt sjukvården ska man alltså äta det som höjer ens blodsocker?! För att sen då kunna ta insulin för att sänka blodsockret.

Nu i efterhand, när jag är mer påläst, har jag sett att häftena jag fick kommer ifrån insulintillverkande företag! Klart de vill att diabetiker ska vara beroende av deras insulin och äta blodsockerhöjande mat! De vill sälja mer!

Allt handlar om pengar och att göra människor beroende av läkemedel och mediciner.

Allt socker ökar sockret i ditt blod. Det är enkelt. Glöm bara inte att alla kolhydrater också är socker.

Friska människor kan såklart äta en del socker, men välj socker från bra kolhydratskällor som rotfrukter och grönsaker till exempel, mat som faktiskt höjer ditt blodsocker långsamt. Att äta vitt raffinerat socker finns inga hälsovinster med överhuvudtaget. Är det något man ska undvika så är det framförallt godis, läsk och fika i form av kakor och bullar.

Att ha en jämnt och normallågt blodsocker är a och o för god hälsa. Många som får diabetes typ 2 har haft förhöjt blodsocker i flera år utan att veta om det.

Har du koll på ditt blodsocker?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *