HälsaPersonligt

De här kosttillskotten äter jag som gravid

Kosttillskott, omega 3.

Hej!

Äntligen är denna galet intensiva veckan över!

Började måndagen med ett seminarium i filosofikursen. Sen bara fortsatte det. Doulan var här hos oss i tisdags. Är sååå glad att jag valt att ha med doula på förlossningen!

Därefter var det in till sjukhuset för att göra ögonbottenfotografering, sen besök hos barnmorska dagen efter, också på sjukhuset. Förutom allt annat som att jobba, träna och ta hand om son så hade sambon invigning i nya butiken på hans jobb.

Veckan avslutades med en sån där lagom liten hemtenta, puh!

Men nu tänkte jag prata om kosttillskott.

Kosttillskott som jag äter under graviditeten – och OBS, det här är hur JAG gör, alltså INGEN rekommendation till någon annan gravid 😉

De här kosttillskotten äter jag som gravid

Omega 3 – LIVSviktigt för bebisens utveckling av hjärnan, både under tiden i magen och under amningsperioden! Man får ofta höra att gravida har amnings- eller gravidhjärna och jag är övertygad om att det har med brist på omega 3 att göra, eftersom barnet tar det av dig.

Varför skulle man bli dum av att vara gravid eller amma?!

En multivitamin för gravida och ammande från innatt response – typ den enda multivitaminen jag vet både ger effekt och är ren!

D-vitamin + k2 – det finns i multivitaminen men under vintern och hösten har jag tagit extra, alltid viktigt.

Probiotika – tar jag alltid periodsvis i livet, eftersom immunförsvaret sitter i magen. Faktiskt peppa peppa så har vi inte varit sjuka, eller ens förkylda en endaste dag detta år (förutom typ tre dagar efter nyår precis). Och då har jag en snart treåring hemma!

Magnesium – För om jag inte tar det så får jag både kli i benen och kramp i vaderna. Jag vet precis de kvällar jag glömt att ta magnesium och då lider jag verkligen och kan inte ens sitta still på grund av pirr i benen! Så obehagligt!

Flytande B6 – När illamåendet var som värst tog jag tillskott av flytande B6 och jag tror faktiskt det hjälpte, för två veckor senare var illamåendet helt borta!

***

Att se till att ha en bra näringsstatus innan och under graviditeten är jätteviktig för både din och bebis hälsa.

Det är bra att vänta minst 18 månader men gärna uppåt 2,5 år med att bli gravid igen så man hinner komma i balans och optimera sin näringsstatus. Är det andra barnet har man ju kanske hunnit amma och laka ur kroppen en del.

Jag ammade sonen i lite mer än 2 år och jag kan säga att han fortfarande snuttar lite ibland, men mjölken slutade komma några månader in i graviditeten.

Jag ammade alltså fortfarande när jag blev gravid och ändå har jag helt perfekta järnvärden, både denna och min första graviditet.

Barnmorskorna jag haft har alltid blivit chockade över mina fina järnvärden och det verkar vara ovanligt att inte behöva ta tillskott under graviditeten- som sagt då har jag ammat i flera år ändå!

Att amma och vara gravid tar av din kropp och dina depåer. Det är därför det är så viktigt att se till att återhämta kroppen efter både en graviditet, förlossning och amning.

Ta hand om sig, ordentligt, helt enkelt!

Som jag hoppas att ni alltid gör såklart <3

***

Men nu är det nog dags att sova. God natt.

2 thoughts on “De här kosttillskotten äter jag som gravid

 1. Åh vilket bra inlägg, du är så vettig!! Gillar dig så mkt haha!

  Vilket omega 3 och magnesium äter du? 🙂

  Vet du förresten något om dosering av c-vitamin som gravid? Tänker att man kissar ut det som kroppen inte tar upp och det är väl runt typ över 2g det kan bli farligt?

  1. Tack,vad gullig du är! 🙂 <3
   Jag har ätit Arctic Meds omega 3 men för tillfället äter jag eskimo 3, det är väl typ de jag tycker är bra men finns säkert andra märken också.
   Magnesium har jag ätit Great Earths magnesium men varierat lite där också beroende på vad jag haft hemma 🙂
   Hmm nee vet inget om dosering direkt men jag kan ta ganska höga doser om jag känner att en förkylning är på g, säkert mer än 2 gram totalt men jag sprider ut det under dagen och äter bara i några dagar isf 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *