HälsaPersonligt

Experiment med blodsockret – hur det gick!

Jag och sambon har ju experimenterat lite med blodsockret. För att förstå detta inlägg bör du, om du inte redan gjort det, läsa här först! ⇒

Experiment med blodsocker

För att förstå lite bättre kan det vara bra att veta att ett normalt blodsocker ligger på 4-6 mmol/l fastande och om man har kroppen i ketos, alltså konstant fettförbränning så kan den ligga ännu lägre, neråt 3,5 ungefär.

Så hur gick vårt blodsockerexperiment då?!

Tanken var ju att vi skulle köra en vecka med skräpmat, skräp enligt mig= mycket snabba kolhydrater och socker. Och sedan en vecka bra mat, bra mat enligt mig= Paleo/lågkolhydratskost.

Det är inte bara blodsockret som blir lidande vid dålig kost, min sambo får direkt ont i magen, blir trött, får huvudvärk och mår illa av för mycket skräpmat. På grund av detta skulle aldrig en hel vecka med skräpmat funka så vi varierade lite från dag till dag.

Här kommer lite bilder från vårt lilla experiment!

Här är en vanlig dag för oss där vi äter min typ av mat PALEO/lågkolhydrat och blodsockret höll sig superfint och stabilt hela dagen och natten ⇒

Freestyle libre.

Ännu en dag med min typ av mat – lågkolhydrat/PALEO = fint blodsocker!⇓

Exempel på mat vi åt var bland annat hemgjord kebabsallad, köttbullar och LCHF-Jansson, LCHF-moussaka/lasagne.

Blodsockermätare.

Här hade jag bakat fredagsfika med, vad folk anser vara nyttigt och godkänt PALEO-fika, gjort på dadlar och även lite ost med marmelad, man ser tydligt toppen runt kl 18⇓ blodsockret nästan uppe på 8-8,5 så inte så farligt högt. Men då får vi inte glömma att min sambos kropp är van vid lågkolhydratkost och hans kropp är alltså långt ifrån insulinresistent* som många i väst idag är.Blodsockermätare, freestyle libre.

*Insulinresistens är när cellernas förmåga att reagera på insulin blir nedsatt. Får det fortgå leder det sakta men säkert mot det metabola syndromet, en av de största folksjukdomarna vi har idag och som du kan läsa mer om här. ⇒

Metabolt syndrom

Denna dag var sambon på julbord med jobbet, vilket innebar en hel del kolhydrater, dock inte överdrivet mycket, men mer än vi normalt sett äter. Lite Jansson, några öl och lite glögg. Han åt även mer kolhydrater än vanligt till lunch och blodockret blev så här⇓

Blodsockerexperiment med kontinuerlig blodsockermätare.

Sista dagen kände vi att vi verkligen ville sätta blodsockret på prövning och det här var timmarna innan sensorn skulle avslutas. Han åt ganska snabbt en halv påse vanligt godis och tog något glas glögg SOCKERCHOCK DELUXE!

Se blodsockrhöjningen ⇓⇓⇓Kontinuerlig blodsockermätare.

Det här är alltså blodsockernivåer som i princip räknas som diabetes!

Vi hann inte få med toppvärdet eftersom mätaren slutade funka sen men han var uppe på runt 12 i blodsocker som mest, om inte lite mer. Vi mätte 12 mmol även i blodet för att dubbelkolla.

Men det var inte bara blodsockret som blev sjukligt högt, även sambons beteende – h e r r e g u d !

Han blev som en speedad duracellkanin hahaha.

Händerna skakade!

Han sprang fram och tillbaka och fick inget vettigt gjort, jag fick nästan prata till honom som ett barn. Han sa själv att det var sjukt obehaglig känsla och hjärnan gick på högvarv.

Efter ca 1,5 timme började blodsockret gå neråt igen och sambon satte sig, började gäspa, fick huvudvärk, mådde illa och blev supertrött.

Jag gick iväg för att söva sonen och när jag kom tillbaka efter ytterligare någon halvtimme hittade jag honom liggandes i soffan med filt över sig, superblek i ansiktet. Han mådde sååå illa sa han, hade huvudvärk, magen värkte efter allt godis såklart och han somnade sedan tillslut.

Ska tillägga att han hade ont i magen i några dagar efter…

Detta var en sammanfattning av vårt lilla blodsockerexperiment. Det var sjukt spännande och väldigt intressant att få bekräftat att blodsockret påverkar även friska människor väldigt mycket, beroende på kost!

Men tänk så många som äter denna typ av kost som påverkar deras blodsocker till att bli så här svängigt, dagligen.

Man märkte ju STOR skillnad på min sambos beteende och humör när han fick i sig så mycket socker och blodsockret svängde snabbt.

Hur påverkar då inte dessa blodsockersvängningar när man redan har diagnoser som ger ett svängigt humör/beteende?

Jag tänker på diagnoser som ADHD, bipolär och depression m.m.

Och för att inte tala om våra barn…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *