HälsaPersonligt

Experiment med blodsocker

Kontinuerlig blodsockermätare, freestyle libre.

Jag har ju en kontinuerlig blodsockermätare som sitter på min arm, två veckor i taget, sedan byter jag till en ny. Min gamla började bli dålig så jag har precis fått en ny så då passade vi på att göra ett experiment!

Min sambo har satt min gamla kontinuerliga blodsockermätare på armen och ska nu ha den i två veckor. Ena veckan ska han äta lite som en medelsvensson, mycket kolhydrater, pizza/hamburgare en dag och lite godis/chips till helgen.

Nästa vecka ska han köra min modell 😉 LCHF/PALEO-mat.

Ska bli så spännande att se hur hans blodsocker påverkas av de olika kosthållningarna.

Visst – hans kropp, eftersom han är frisk, kommer ju kompensera alla kolhydrater med mer insulin. Därför kommer han inte alls ha lika svängigt blodsocker som mig med diabetes typ 1 om jag hade ätit på det sättet. Men det blir ändå intressant att se.

Att ha högt insulin är aldrig hälsosamt.

Mycket insulin får du framför allt av snabba kolhydrater som vitt socker, vitt mjöl, mjölk bland annat. Högt insulin får du också av konstant stress. Dålig sömn, dålig kost och infektioner är stress för kroppen.

Högt insulin är kopplat till det metabola syndromet, hjärt- kärlsjukdom, fetma, fettlever och diabetes typ 2.

Detta var en liten parentes men det jag ville säga var att öven om du har bra bodsocker kan din kropp behöva tillverka mycket insulin för att hålla bra blodsockernivåer. Insulinet är svårt att mäta så ett bra blodsocker säger inte allt om hälsan.

Detta är dock inget diabetesläkarna säger till dig. En diabetesläkare har ofta inställningen; ät som vanligt och kompensera med insulin. Men jag håller inte med där!

Det som kan minska ditt insulinbehov är motion, fasta och fibrer. Fibrer bromsar upptågshastigheten av kolhydraterna du äter – och då pratar vi om fibrer från mycket grönsaker, rotfrukter och lite frukt och bär.

2 thoughts on “Experiment med blodsocker

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *