HälsaPersonlig utveckling

Fem hälsomarkörer

Hälsomarkörer.

Hur vet man att man gör rätt?

Lite vilsen i hälsodjungeln?

Jag har samlat fem hälsomarkörer – något att titta på för att se om du är på rätt väg.

1.Ditt bajs säger mycket om din hälsa! Håll koll på hur du sköter magen – det tar ungefär 12-24 timmar för maten att passera genom din mag-tarmkanal. Det är svårt att säga exakt hur ofta du behöver bajsa men minst varannan dag för att inte gifter och tillsatser ska samlas i tarmens veckningar!

Att prata bajs kan tyckas äckligt. Men att hålla koll på konsistens och färg är VIKTIGT. Du ska absolut inte vara förstoppad eller för hård i magen men du ska definitivt inte heller vara lös i magen. Ett tips är att googla Bristol skala!

2.Huvudet. Många går runt med småhuvudvärk eller har regelbunden huvudvärk eller migrän. Detta är inget du ska ha.

Är du en av dem som lider av huvudvärk – för dagbok över när det uppstår. Vad har du ätit? Druckit? Stressat? Hur står det till med sömnen? Annat som kan trigga? Nervositet? Menscykeln eller annat gällande hormoner?

Har du inte huvudvärk? BRA. Det är en viktig hälsomarkör!

3.Sömnen. Känner du dig pigg och full av energi när du vaknar? Isåfall grattis, ytterligare en av mina hälsomarkörer. Sömnen är din stora källa till återhämtning och det är då immunförsvaret har chansen att reparera sig. Sömnen är viktig. Men det vet du ju redan vid det här laget 😉

4.Magen igen. Nu pratar jag inte längre bajs. Men magen. Den ska kännas lugn, platt och typ ingenting. Du ska inte gå runt och känna magen, den ska inte värka, den ska inte vara gasig och du ska inte ha ont i den. En lugn och fin mage = en hälsomarkör!

5.Hjärnan. Känner du att den samarbetar? Din hjärna ska kännas frisk och vital. Du ska inte ha dåligt minne, känna dig virrig eller glömsk. Du ska inte behöva skriva upp ALLT för att komma ihåg utan du och din hjärna ska samarbeta. Du ska orka tänka och känna dig klar i knoppen helt enkelt. Gör du det så har du hittat ytterligare en hälsomarkör.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *