HälsaPersonlig utveckling

Fem tips på giftfritt för ditt barn

Barn docka.

Igår skrev jag om Fem tips för att få ett giftfritt hem och idag blir temat giftfritt barn!

Våra barn är särskilt känsliga för giftexponering så därför är jag extra noga när det kommer till min son och kemikalier.

Många tycker det är överdrivet men jag tänker inte chansa. Jag VET att plaster är hormonstörande till exempel så varför skulle jag då utsätta det käraste jag har för just det?

Fem saker att tänka på när det kommer till gifter och barn!

1.Kläder! Jag köper nästan bara ekologiskt och framförallt Gots-Certifierade kläder till min son. Läs mer om vad Gots betyder HÄR

Men om man inte orkar läsa in sig så är mina snabbaste tips när det kommer till barn och kläder:

Leta efter som sagt ekologisk bomull och gots. Håll dig till naturmaterial som just bomull eller ull. Undvik plasttryck på kläderna eftersom dessa kan innehålla all möjlig plast och kemikalier. Återigen tänk på vad du använder för tvättmedel till ditt barn och något av det viktigaste, vilket leder oss till punkt två.

2.Ytterkläder! Typ alla ytterkläder innehåller vattenavvisande ämnen, dessa är rena giftet som ditt barn suger på och andas in. Gifterna jag pratar om är perfluorerade ämnen*.

PFC* kan orsaka cancer och vara hormonstörande – något jag vill undvika så långt det går såklart.

Perfluorerade ämnen (PFC) används bland annat i ytterkläder för att göra kläderna motståndskraftiga och avvisande mot vatten, smuts och fett. En impregnering helt enkelt. Men man hittar det även i teflon i stekpannor och i rengöringsmedel.

Detta är minst lika viktigt för oss vuxna! Just detta var ett krav från min sida nu när jag själv skulle köpa nytt skidställ eftersom dessa ämnen typ aldrig kan brytas ner av naturen – och där åker vi i skidbacken glatt utan att veta vad vi förstör, forever! 🙁

3.Vid matbordet. Jag tycker man ska vara extra noga när det kommer till maten och vad barnet äter ur. Ge inte mat på plasttallrikar och plastbestick och värm absolut inte mat och plast ihop i micron! Jag själv har alltid serverat på våra egna porslinsskålar och med bambusked. Därefter har han fått äta med våra egna skedar så fort han kunnat hantera det. Sonen har även fått dricka ur glasflaska.

4.Maten. Jag försöker ge min son så mycket ekologiskt det går. Jag ger honom inte mat spm legat i konservburkar pågrund av det väldigt hormonstörande ämnet Bisfenol A! Alltså inte krossade tomater ur konserv utan då väljer jag alltid tetra etc. Vi äter inte ris hemma på grund av den höga halten arsenik och om jag ger något med majs är jag noga med att det är ekologiskt eftersom typ alla andra majsprodukter är GMO, genmodifierade.

Sen har ju jag gjort fler val som glutenfritt, sockerfritt och i princip mjölkfritt – men det är ju av andra skäl än just giftbiten.

5.Leksakerna! Plast plast och återigen lite plast. Åtminstone sålänge de är väldigt små och gillar att stoppa allt i munnen så försökte jag använda mig av naturmaterial som bomull och naturgummiPlast och batterier känns liksom inte som en bra kombo med barn och suga på leksaker!

Imorgon kommer ett inlägg om giftfri hudvård!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *