HälsaPaleoPersonlig utvecklingPersonligt

Hur lever man efter en paleolivsstil?

Kvinnor vid vatten som lever en paleolivsstil.

Våra kroppar är fantastiska! De är inprogrammerade på ett så smart sätt att vi knappt behöver anstränga oss för att det ska bli ”rätt”.

Om vi ger kroppen rätt förutsättningar så kommer den tacka dig genom att ge dig en stark och frisk kropp tillbaka.

För mig ger man kroppen rätt verktyg genom att leva efter en paleolivsstil.

Då återstår väl bara en liten liten detalj…

Hur lever man då efter en paleolivsstil?

Det är kanske inte alltid så lätt att stå emot allt brus i samhället när det kommer till livsstilsval. Det finns många åsikter när det kommer till mat, kosttillskott, träning, sjukdomar, behandlingar etc.

Jag själv utgår alltid från vad som känns mest NATURLIGT.

Så fort vi går in och petar på det mest perfekta naturen skapat – så har vi ändrat något vi inte vet konsekvenserna av.

Vet du vad allt detta gör med din kropp?

Läkemedel, besprutningar och tillsatser i mat, stillasittande, långvarig stress, näringsbrister etc.

Vi tar det här med träning till exempel. Högintensiv träning under längre tid tar oftast mer på kroppen än vad det ger. För mycket hård träning stressar! Rent evolutionärt är denna träning endast avsedd för nödsituation – du ska fly eller kämpa för ditt liv i några enstaka minuter och därefter är det vila som gäller för att återhämta sig. (Om du överlevde vill säga…)

Vill man leva efter en paleolivsstil är sprinter på maximal eller nära maximal insats att föredra. Stressbelastningen vid denna typ av pass är ganska låg eftersom passen hålls just så korta och man återhämtar mellan varven.

Maten – som jag så många gånger pratat om tidigare är bland det viktigaste att vara noga med.

ALLT du stoppar i dig, ALLT, är signaler och meddelande till din kropp. Kroppen ska ta hand om maten, den ska få ut all näring och den kommer dessvärre också suga i sig alla tillsatser och rester från bekämpningsmedel om det är just det du stoppat i dig.

Köttbit.

Om man tänker rent evolutionärt, tror du då att man åt färgämnen, konserveringsmedel, andra tillsatser och e-ämnen, besprutningar och bekämpningsmedel?

Vi vet ärligt talat inte vad detta gör mot våra kroppar. Eller jo, en hel del vet vi, men långtidseffekten?

Det finns de som påstår att vi inte är gjorda för att äta kött och min personliga åsikt är, precis som paleolivsstilen förespråkar, att vi är allätare men köttet ska vara av bra kvalitet. Kossan ska ha fått gå ute och betat gräs och örter, annars ska det vara viltfångat.

Varför ökar så många sjukdomar tror du?

Det MÅSTE ha med vår felaktiga livsstil att göra, det är inte längre en fråga. Det är ett konstaterande. Men för det sagt menar jag inte att ALLA sjukdomar beror på vårt sätt att leva, det finns såklart undantag.

Att leva i samklang med naturen med minimalt med stress, med daglig frisk luft, med djur och natur precis inpå. Att äta det vi är gjorda för, MAT och inget annat – ingenting med en innehållsförteckning egentligen. Att röra på oss men inte stressa våra kroppar med för hård träning eller annan prestationsstress. Att andas rätt med näsan, att följa den cirkadiska rytmen (alltså vår dygnsrytm med sömn och vakenhet). Inte ta läkemedel eller andra preparat i onödan och ge kroppen en chans att självläka istället.

-Allt detta är att leva efter en paleolivsstil enligt mig♥

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *