HälsaPersonlig utvecklingPersonligt

Koffeinfri

Kaffebönor och kaffekopp.
Då var jag inne på dag tre som koffeinfri.

Jag fick bara ett litet infall häromdagen och tänkte jag skulle testa att sluta med kaffe, eller alltså kaffe med koffein.

Jag gillar ju att experimentera med kroppen och min hälsa!

Nu är jag inne på dag tre som koffeinfri.

Helt ärligt, det funkar hur bra som helst!

Fördelar jag hittills märkt:

Min mage är mer lugn.

Det känns som beläggningarna på tänderna börjat försvinna – tycker det varit svårt att få rent tänderna vid borstning tidigare.

Nackdelar:

Lite mer trött första dagarna men jag vet faktiskt inte om det ens är kopplat till mitt kaffestopp för jag har varit lite förkyld och sen har jag småbarn så det kan lika gärna bero på det!?

***

Jag är nog ändå en person som inte är särskilt koffeinberoende för jag har velat ha kaffe på morgonen och sen har jag varit nöjd för resten av dagen.

Men jag har märkt att det till stor del är mysighetskänslan jag är ute efter. Att krypa upp i soffan efter frukost och få hålla i och sippa på en varm kopp. Sen luktar ju kaffe så gott!

Vissa dagar jag skippat frukost och fastat har jag haft svårt för att få i mig kaffe, det har känts för starkt för magen så då har jag bytt ut kaffet mot te och det har funkat precis lika bra!

Te känns därför som den självklara ersättaren – men det måste vara rätt sort och smaka mycket! Och det viktigaste – koffeinfritt såklart! Jag dricker själv oftast örtte.

Jag har även köpt hem koffeinfritt kaffe – kände att jag behövde ha en nödlösning och det smakar sådär tycker jag. Funkar men dricker nästan hellre te…

Väljer man dock koffeinfritt ska man vara noga med vilken sort man väljer eftersom koffeinet skyddar mot mögel i vanligt kaffe. Läs mer HÄR

***

Varför ska man sluta med kaffe?

Det finns många som påstår att kaffe är någon slags hälsodryck men jag är tveksam. Kan hända att någon kopp då och då inte gör någon större skada men att dricka mycket kaffe tror inte jag är särskilt bra för hälsan.

Jag har läst allt ifrån att om du vill optimera dina hormoner bör du sluta med kaffe till att koffeinet stressar kroppen och speciellt binjurarna.

Jag tror själv på ovanstående påståenden och märker att jag blir otroligt stressad av för mycket koffein. Jag blir speedad, får hjärtklappning och blir darrig – och det är jag inte den enda som kan vittna om.

En del får även högt blodsocker av kaffe och jag antar att även det är kopplat till stressen som utsöndras av koffeinet.

Ytterligare skäl till att bli koffeinfri kan vara att det känns sunt att bli av med beroenden. Ett beroende leder gärna till ett annat.

Jag vill själv styra vad jag ska äta och dricka – inte något belöningscenter i hjärnan.

***

Har du varit eller är du koffeinfri?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *