Personlig utvecklingPersonligt

Privatekonomi, inlägg 1 om föräldraledighet

Gravid.

Jag gjorde ju ett inlägg på instagram om pengar för ett tag sen och frågade om det fanns nåt intresse för att skriva om det på bloggen – och oh ja, det fanns ett stort intresse!

Vad kul! Det innebär att jag, förutom hälsointresset, delar ett annat stort intresse med er 🙂

Privatekonomi.

Jag jobbar ju faktiskt som ekonom annars, för er som inte visste det. Och ekonomi, eller pengar kan man väl säga haha -är ett stort intresse för mig.

Jag tänker att det här får bli ett av flera inlägg om ekonomi för det finns ju så mycket att skriva om.

Frågan är bara vad man börjar 😉

För min del är det ju aktuellt med föräldraledighet och allt som rör det så vi börjar väl lite smått där.

Innan jag börjar vill jag bara tillägga att försäkringskassans regler ändras hela tiden så ta detta som ett inlägg i nutid saltat med mina personliga åsikter och erfarenheter.

Privatekonomi och om föräldraledighet.

Det många tycker är krångligast är det här med SGI.

Ska man skydda den? Hur skyddar man den och hur fördelar man sina dagar på bästa sätt?

Vad är SGI för det första?

Taget ur försäkringskassan:

”SGI betyder sjukpenninggrundande inkomst. Det är ett belopp som räknas fram av Försäkringskassan som ligger till grund för hur mycket pengar du kan få, om du till exempel blir sjuk eller ska vara föräldraledig. Om du inte har en SGI kan du bli utan ersättning eller få mindre pengar”.

Om ni vill läsa mer om SGI, kan ni göra det HÄR

Hur har då jag gjort?

Mitt mål har varit att snåla med dagarna så länge som möjligt för att själv kunna välja hur länge jag ska kunna vara hemma med barn.

Jag har alltså skyddat min SGI helt och hållet samtidigt som jag snålat på mina dagar så mycket det är möjligt.

OBS. Detta gäller om du tidigare varit heltidsanställd eftersom det är vad jag har erfarenhet av:

Barnets första år behöver du inte ta ut några dagar alls för att skydda SGI utan den är automatiskt skyddad år ett.

Jag tog alltså inte ut en enda dag på min sons första år.

Men man måste ju klara sig ekonomiskt?

Ja precis och eftersom både jag och sambon har ett heltidsjobb så la vi undan mycket av våra månadslöner från dag 1 jag visste att jag var gravid så vi hade ett sparande att klara oss på i ca ett år.

Sen har vi ju flera tidigare sparanden eftersom vi varit tillsammans i många år och haft heltidsjobb båda två där vi kunnat lägga undan pengar.

Tips: Gå igenom alla utgifter ni har och gör en buffert. Hur LITE inkomst behöver ni ha för att klara er månadsvis? Säg upp alla onödiga utgifter! Många kanske har för många tv-kanaler än de behöver? Hur ser det ut med telefonabonnemang? Försäkringar? Prenumerationer? Osv.

Efter år ett måste man, för att skydda sin SGI, börja ta ut dagar som motsvarar en heltids sysselsättning. Eller rättare sagt du måste vara sysselsatt till 100% på något sätt för att din SGI ska grundas på en heltid.

Du måste antingen:

Ta ut fem dagars föräldrapenning i veckan (om du arbetat 100% innan försäldraledigheten)

Studera minst 50% på en CSN/studiemedels-berättigad utbildning, distans (om du arbetat 100% innan föräldraledigheten)

Vara arbetssökande, aktivt sökande och anmäld till arbetsförmedlingen- men här råder jag dig att själv läsa på eftersom jag inte är insatt i exakt hur det fungerar här!

Samma sak om du är egen företagare – råder jag dig att ringa/läsa på hos försäkringskassan eftersom jag inte heller är insatt där.

***

Så jag sparade alltså alla dagar år ett och från dagen sonen fyllde ett, VIKTIGT ATT DET INTE BLIR NÅGOT GLAPP, så började jag ta ut föräldradagar motsvarande heltid – alltså fem dagar per vecka.

Detta gjorde jag i ett år, eller ett år och ca två månader (sonen fyller år i juni) fram tills mina högskolekurser drog igång (från ca 1 september).

Först studerade jag 100% en hel termin och skyddade min SGI på det sättet. Alltså en distansutbildning eftersom man ändå måste vara hemma och kunna ta hand om barnet. Efter det fortsatte utbildningen på 50% och då hade jag tänkt vara hemma resterande 50% och fylla upp med 50% föräldradagar (alltså 2,5 dag/vecka).

Men eftersom jag blev gravid och visste att jag skulle gå hem igen så valde jag att börja jobba 50% några månader – medan sambon var hemma 50% med sonen samtidigt.

Där är jag idag.

Jobb på 50% ungefär en månad till och sen hem igen heltid med två barn.

Barn två innebär ju nya dagar och första året behöver jag återigen inte ta ut några dagar för att skydda min SGI.

***

Pluggandet har gjort att jag både skyddat min SGI men även att jag kunnat spara föräldradagar. Alternativet, om man hade velat fortsätta vara hemma hade varit:

Bli gravid och få ett till barn snabbare – för att på så sätt få nya dagar

Minska på föräldradagarna man tar ut men det innebär också automatiskt att man förlorar lite av sin SGI – detta ska man tänka igenom noga ifall man skulle bli sjuk.

Börja jobba motsvarande de föräldradagar du inte tar ut för att fylla på upp till heltid.

Det finns säkert fler sätt som jag missat.

***

Nästa sak att tänka på när man ska vara hemma med barn är ens pension.

Men det tror jag vi tar i ett annat inlägg? 🙂

4 thoughts on “Privatekonomi, inlägg 1 om föräldraledighet

 1. Ah vad intressant!! Vill veta meeer 😀

  Som det ser ut just nu kommer jag vara hemma till iaf tidigast mars 2021 om bebis föds runt bf den 27/7-19. Men hade väldigt gärna velat vara hemma till iaf hösten 2021 men tror det kan bli svårt ekonomiskt tyvärr. Skulle lätt kunna vara hemma på heltid för alltid som det känns just nu haha, men det kanske förändras senare när man börjar bli sliten..

  1. Ja det är lite kul att sitta o räkna på dagar och se hur man bäst kan göra 🙂
   Vad skönt att du kan vara hemma så länge iaf!
   Alternativet om du vill vara hemma längre kan ju vara tjänstledigt för studier t.ex. finns ju lite olika alternativ 😉

 2. Det gör mig så inspirerad, men också så ledsen att läsa detta.
  Innan vår dotter blev till började sambon jobba som PT vilket betydde 2-4 tusen i månaden i inkomst i ett halvår. Då levde vi på sparpengar plus min lön. Sen gick sambon in i väggen precis samtidigt som jag blev gravid och det följdes av en depression, autism diagnos och myyyycket mer. Vi levde på min inkomst under hela grav. Allt annat var använt. Kunde inte spara ett korvöre. När dottern kom fick jag ta ut 7 dagar/vecka tills hon var 8-9 månader då sambon fick nytt heltidsjobb. Sen kunde jag spara några dagar. Men nu måste jag då ta ut 5 dagar/vecka… vi har snålat så mkt som möjligt och jag börjar jobba när dottern är 17 mån. Men då har jag inte en endaste föräldradag kvar. Och det dåliga samvetet över att dottern kommer behöva vara på förskolan hela somrarna för att jag inte har några dagar kvar skaaaaaver….sambon ville inte vara hemma så han har sina 90 dagar (som tyvärr är helt låsta, dum idé av regeringen) att använda sog av sporadiskt i några år.
  Önskar allt varit annorlunda, men ikke…vad ska man göra… Omständigheter…

  1. Vilken otur att allt skedde i samband kring din graviditet!
   Din dotter får ju iallafall börja förskola när hon är 17 månader och inte endast 12 månader <3
   Alla gör så gott man kan och huvudsaken är att barnet får en himla massa kärlek <3

   Ett alternativ, om du veeeerkligen vill vara hemma är ju att vara tjänstledig från jobbet och plugga på distans.
   Men då måste man ju både vilja och orka det.
   Dock behöver man ju inte sträva efter högsta betyg direkt och man har ju oftast flera gånger på sig att göra omtenta osv. kan vara värt att kolla upp och fundera på 🙂 (jag strecklyssnar på föreläsningarna ca en vecka innan tenta och gör sedan endast tentan/inlämningsuppgiften, pluggar inte mer än så..) men då får man ju kanske ta csn, bidrag plus ev lån.

   Håller med, väldigt dum idé av regeringen att låsa dagar till ena föräldern, galet dumt!! Blir irriterad bara jag tänker på det, suck.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *