HälsaPersonligt

Hälsa ur ett politiskt perspektiv och dagens sjukvård

Läkare.

Jag läser ju filosofi på distans nu men också folkhälsovetenskap – för att få ihop poäng till heltidsstudier.

Folkhälsovetenskapskursen var faktiskt ett andrahandsval och något jag egentligen kände skulle bli svårt för mig att läsa.

Min syn på hälsa och sjukdom är ganska långt ifrån den vetenskapsbaserade hälsan som de flesta läkare jobbar efter.

Jag har hunnit lyssna på en föreläsning och det jag hittills hunnit höra är: kolesterol är farligt och kolesterolsänkande mediciner är bra. Vaccin är guds gåva från himlen typ och vi ska minska på mättat fett.

Typ allt jag inte håller med om.

Det är alltså det här dagens sjukvårdspersonal får lära sig. Det är det här funktionsmedicinen (som jag själv är inriktad inom) ifrågasätter.

Inom funktionsmedicinen är man inriktad på ORSAK. Ta reda på VARFÖR man är sjuk och eliminera det genom att förändra livsstil, ändra på kost, motion, stress, sömn och eventuellt kosttillskott.

I sjukvården anser jag att man främst botar symptom – inte orsak.

Om du blir sjuk av dina felaktiga kostvanor kan du inte bli frisk genom att tillsätta en medicin i form av ett piller. Eller hur?

Det är kosten som isåfall måste förändras.

Jag blir ärligt talat mörkrädd.

Samtidigt som jag vet att vårdfolket jobbar arslet av sig rent ut sagt för de har personalbrist, tidsbrist och allt för mycket att göra på för få timmar.

Vården idag är totalt felplacerad, felorienterad och felfokuserad.

Och jag är dessutom helt övertygad om att det enda sättet att komma till rätta med dessa problem vi står inför är inte enbart att tillsätta mer skattemedel utan vi måste ändra på HELA PROCESSEN.

Vi måste förändra utbildningarna till de blivande läkarna och sjuksköterskorna.

Vi måste först och främst se till att folk faktiskt inte blir sjuka. Sedan måste vi  jobba för att FÖREBYGGA!

Om inte folk blir sjuka så sparar vi de allra flesta pengarna och resurserna. Mindre patienter innebär mer tid och mer pengar över.

Sjukhuspersonal ska vårda de akut sjuka och de som verkligen behöver. Men sjukvårdspersonal ska inte behöva ta hand om sådant som med lätthet går att förebygga.

-Våra livsstilssjukdomar och till stor del även de psykiska åkommorna.

Om man skulle börja med att utbilda och informera redan i skolan om vad som är hälsosamt och inte så skulle våra barn få med sig det från början.

Om skolmaten skulle vara mer näringsrik och bygga starka kroppar så skulle vi bli mer motståndskraftiga för framtida sjukdomar. Det är när vi är små som det börjar.

Samma gäller för psykisk ohälsa – det finns en STOR koppling mellan hjärnan och tarmen. Alltså påverkar maten vi äter hur vi mår. Obalanser ger ofta psykiska symptom till exempel.

Stress är en annan psykisk ohälsomarkör som både går att förebygga och förhindra.

Snabbmat, transfetter, socker, tomma kalorier och snabba glutenkolhydrater i mängder, processad mat och tillsatser är inget våra kroppar känner igen och inget vi ska äta av. ALLS.

Speciellt nu under valtider har vi fått höra hur illa vården har det ställt både ekonomiskt och med personalbrist. Sjukhus får lägga ner. Sjuksköterskorna blir utmattade och sjukskrivna.

Jag hade velat se mer förebyggande arbete på deras agendor istället för prat om pengar hit och dit.

Se till att utbilda, ge kunskap, satsa på bra mat och rörelse till fler människor istället!

***

Men åter till min kurs i folkhälsovetenskap.

Studie efter studie visar att statiner inte är lösningen och att de dessutom har ganska allvarliga biverkningar. Studie efter studie visar att mättat fett inte alls är farligt! Så varför kör sjukvården i samma gamla hjulspår?

Om! Jag säger OM jag någon gång långt i framtiden ska jobba med politik skulle dessa frågor vara mitt fokusområde.

Mer hälsa till ALLA <3

Helhetsterapeuten.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *