HälsaPersonligt

Leva utan att dö – jag och min diabetes

insulin för att sänka blodsocker vi diabetes.

Igår såg jag dokumentären ”Leva utan att dö- en film om diabetes” som visades på TV 3 med Peter Jihde som programledare. Tyvärr missade jag nästan halva filmen men ska självklart försöka kolla ikapp!

Hur är det att leva med diabetes typ 1?

Dokumentären speglar ett vardagsliv och alla dagliga utmaningar man som diabetiker fajtas med.

Jag försöker ju inte låta sjukdomen styra mitt liv och jag försöker fokusera på allt bra i livet först och främst. Men man kan ändå inte neka och filmen kastar sanningen över mig vare sig jag vill eller inte.

Jag kan inte leva ett liv som dig. Jag kan inte gå upp på morgonen och springa till bussen eller bara sätta mig i bilen till jobbet. Jag kan inte slänga i mig en fralla på vägen mot min arbets- eller skoldag.  Jag kan inte bara hoppa över frukost utan att mäta mitt blodsocker, korrigera med insulin eller äta något.

Jag kan inte bara hänga med på en promenad när du smsar och frågar…

Jag måste ALLTID ta hänsyn till:

Hur jag sovit.

Vad och hur mycket jag ätit.

När och vad jag sist tränade eller rörde på mig.

Stress.

Menscykel.

Sjukdom som en enkel förkylning eller halsont.

När jag senast tog insulin och hur mycket jag tog.

Varje dag är en chansning. Eller ett evigt mätande och tänkande.

Jag kan inte bara somna på soffan utan att mäta mitt blodsocker först och fundera igenom allt jag precis skrev. Jag kan inte somna på kvällen när jag vill, hur trött jag än är. Jag måste se till att mitt blodsocker inte sjunker så pass lågt så jag faktiskt vaknar morgonen efter.

Jag vet inte hur många kvällar jag dödstrött stått med en sked i honungsburken eller ett äpple i handen. Direkt efter tandborstning och med en enda önskan om att blodsockret ska stiga så jag får gå och lägga mig.

Folk skänker pengar till cancerfonden och galor slår rekord år efter år.

Statistik från frivilligorganisationens insamlingsråd visar att 2013 fick barncancerfonden in 226 miljoner kronor medan barndiabetesfonden fick 8 miljoner. Det är nästan TRE GÅNGER FLER barn som får diabetes än alla cancersjukdomar sammantaget.

Superbra att barncancerfonden får in pengar! MEN! Av alla barn som får cancer botas också hela 75% och hur många barn botas från diabetes typ 1? 0%!!

INGEN BOTAS AV DIABETES TYP 1

Många barn och vuxna dör faktiskt av dibetes eller får hemska komplikationer. Bara för man lever ett liv utan att dö betyder inte det att alla lever ett liv de är lyckliga i.

Vad skulle du tycka om att behöva ge dig själv eller ditt barn runt 2000-3000 sprutor varje år för resten av ditt liv? Skulle du vilja sticka dig i fingret runt 10 gånger per dag, varje år, för resten av ditt liv? Skulle du vilja vara tvungen att planera ALLT i ditt liv – för alltid?

Den 14 November 20.00 på TV3 är det för första gången som diabetes får uppmärksamhet i TV, trots ovanstående siffror jag precis nämnt. Då visas diabetesgalan och jag hoppas du tittar.

För sanningen är att nästa gång kan det vara ditt barn eller du själv som drabbas. Av just diabetes.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *