HälsaPersonligt

Semesterbetraktelser och sockerchock för barn

Barn med snowracer utan sockerchock.

Snart ska vi åka på skidsemester och jag längtar!

Dessvärre är det vid dessa tillfällen som man kan behöva stå upp för sina kostval desto mer när det kommer till ens barn. Kalas, semestrar och vid andra festligare tillfällen blir ofta en prövning.

Semesterbetraktelser och sockerchock för barn

Jag vet att det kan vara risky att kritisera föräldrars val när det kommer till deras barn. Men på riktigt. Jag blir ärligt talat rädd när jag ser hur vissa matar deras barn med socker (bara i olika former) från morgon till kväll.

Och att det dessutom uppmuntras till samma ätbeteende även på förskolor och vissa skolor. DET ÄR INTE OKEJ!

Jag har hållt min son så långt borta från förskolor som jag kunnat hittills. Maten är en anledning.

Men åter till semesterbiten.

Aldrig nånsin har det varit så okej att äta skräpmat från morgon till kväll.

Jag förstår att man vill ”unna sig” på semestern.

Men…

Frukost med rostmackor och marmelad. Söt yoghurt med lika söta flingor på?

Grillad korv med glutensprängda korvbröd, överdos av ketchup och dricka eller festis full med socker till lunch. Kanske en kexchoklad efter maten också?

Fika efter en hel dag i skidbacken. Varm choklad, kex och kakor, bullar och saft. Igen. Pust.

Middagen dessutom, man vill ha något som går snabbt, man är trött. Snabbpasta. Fylla på kolhydratsdepåerna efter all skidåkning. Falukorv, färdigköpta köttbullar eller varför inte bara åka och köpa en pizza?

Kvällsgott såklart. Det är ju trots allt semester. Godis. Chips. Lite mer saft. Eller dricka.

Små barnkroppar som ska orka och inte få blodsockerfall med efterföljande utbrott i skidbacken när det inte går som de vill.

Ja det det finns faktiskt ett samband. Mycket kolhydrater, snabba processade dessutom, ger svängigt blodsocker och till följd producerar kroppen för mycket insulin. Insulinet sänker blodsockret, alldeles för snabbt. Blodsockerfallet och humörsvängningar med panikhunger blir följden av detta.

Gnälliga ungar någon?

Jag förstår att alla inte har kunskap. Isåfall är jag här för att informera. Har du dock kunskap och faktiskt skiter i det. Då är jag här för att kritisera.

Diabetes typ 2, cancer, metabola syndromet, hormonella rubbningar, magproblem, psykisk ohälsa – allt detta ökar och MATEN vi äter och ger till våra barn bidrar till detta!

Självklart ska man få äta gott på sin semester. Men jag tror dessvärre inte maten enbart ser ut så här på semestern för många barnfamiljer.

Absolut, man vill ha mat snabbt och det kanske inte heller får kosta för mycket.

Men äter man dels mat som mättar mer än snabba kolhydrater och tomma kalorier – så behöver man oftast inte äta lika mycket för det första. Och för det andra så finns det BRA mat som inte kostar skjortan. Drar man dessutom ner på allt skräp man köper så har man frigjort ytterligare lite kapital att istället lägga på något mer näringsrikt.

Ägg är billigt och bland det mest näringstäta livsmedel du kan äta.

Grönsaker – köper man efter säsong så är det både billigt och något av det mest hälsosamma som finns.

Bönor och linser kostar typ ingenting men mättar desto mer.

Frukt efter säsong. Många till och med ger bort frukt på sommaren pga överflöd!

Kött – kan vara dyrt men både mättar och är (enligt mig) livsnödvändigt för barn. Däremot behöver man inte äta så mycket.

För att ta några exempel.

Ett bra sätt att slippa hamna i sockerträsket under semestern är att baka eget, mer hälsosamt ”fika”.

Baka eget bröd och starta dagen med äggfrukost så håller sig alla mätta och nöjda i backen – utan behov av kexchoklad! Och vill du fika på något gott efter en heldag i backen så tycker jag du kan prova mina Paleovänliga kanelbullar

Dem kommer jag själv ha med mig på semestern!

Med mer mättande mat slipper man både sockerchock och förhoppningsvis även utbrottschock hos barnen. Maten är såklart inte något mirakelmedel för en felfri semester. Men det lägger grunden för ditt barns hälsa och välmående.

Det om något tycker jag ni kan unna er!

2 thoughts on “Semesterbetraktelser och sockerchock för barn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *