HälsaPersonligt

Varför fick jag diabetes typ 1?

insulin för att sänka blodsocker vi diabetes.

Det här kan vara ett laddat ämne. Att prata om orsaker till sjukdomar, speciellt om man råkar skuldbelägga någon personligen.

Men detta är MINA TANKAR och MINA ÅSIKTER.

Jag har haft diabetes i lite mer än sju år nu och jag har hunnit både läsa på, göra research och pratat om andra i liknande situationer. Jag har hur som helst funderat en hel del och av den kunskap jag har idag, kanske kommer jag ändra mig, så är mina teorier följande:

Varför jag fick diabetes typ 1

Det finns olika parametrar som, enligt mig, ökar risken för diabetes typ 1 och exakt vilken som var den utlösande faktorn för just min sjukdom kan man ju aldrig bevisa helt men jag har ju såklart mina teorier.

Något som jag varit inne på sista åren fram och tillbaka är det här med vaccinering av svininfluensan. Jag fick diabetes knappt 6 månader efter vaccinationen och när jag tänker efter började något konstigt hända i min kropp innan dess. Jag började få konstiga magsmärtor som jag tror slutade med en antibiotikakur om jag inte minns helt fel.

Antibiotika kan vara livräddande när det verkligen behövs men jag är tvärtom, livrädd, för vad den kan föra med sig om man äter den i onödan…

Dessutom har jag personligen pratat med två fall till där diabetes typ 1 utlöst inom några månader efter vaccinationen och jag vet folk som fått andra autoimmuna diagnoser/besvär i samband med denna djävulsspruta!

Jag ångrar sååååå att jag tog skiten, skulle lyssnat på min tusen gånger klokare sambo som försökte hindra mig men vi skulle utomlands i samma veva och media skrämde ju upp oss. Såklart.

Nästa teori är läckande tarm. Enligt studier har personer med diabetes typ 1 läckande tarm och det påvisar ju att tarmmiljön har en betydelse för om man utvecklar sjukdomen eller inte. I djurstudier har man sett att risken för att få diabetes typ 1 ökar vid kejsarsnitt och just kejsarsnitt ger en annorlunda och oftast fattigare tarmflora än hos de som föds vaginalt.

Läckande tarm finns med i de flesta autoimmuna sjukdomar och även psykiska sjukdomar. Det innebär att tarmen läcker eller släpper igenom ämnen till blodet som inte ska vara där. Då kan t.ex. immunförsvaret gå in och attackera det ovälkomna ämnet. Vissa ämnen som läcker igenom kan skapa inflammationer medan en del ämnen tar sig in i andra kroppsdelar via fettet.

Så för min del kan vaccinet redan satt ner immunförsvaret eller förvirrat immunförsvaret och sen kanske antibiotikan var droppen eftersom antibiotika i princip ALLTID skapar läckande tarm. Och det är då immunförsvaret kan börja angripa sina egna kroppsdelar och vävnader och i mitt fall bukspottskörteln och de insulinproducerande betacellerna.

En annan teori är att jag tror att d-vitaminbrist bidragit till min sjukdom. Jag tog tidigare inte d-vitamin som kosttillskott och bor man i Sverige utan att åka utomlands på höst/vinter/tidig vår så får man nästa garanterat d-vitaminbrist. D-vitamin spelar en huvudsaklig roll i immunförsvaret och utan d-vitamin kan inte immunförsvaret göra sitt jobb.

Ytterligare en teori är någon form av matintolerans. Mjölkprodukter ökar risken för diabetes typ 1 och vi äter väldigt mycket mjölkprodukter i Sverige, likaså gjorde jag. Jag vet ju också numera på grund av mitt födoämnesintoleranstest jag gjorde att jag faktiskt reagerar på komjölk. Äter man något man inte tål hela tiden så triggas ju också immunförsvaret hela tiden.

Gluten. Jag tänker att det måste finnas en anledning till att så många typ 1 diabetiker också har celiaki, alltså glutenintolerans. Året efter min diagnos blev min mamma diagnosticerad med celiaki och det betyder ju att jag måste ha en genetisk känslighet för just gluten. Och gluten kan dessutom orsaka läckande tarm. 

Stress. Jag hade perioden innan diabetesen bröt ut en otroligt stressig period i mitt liv, alltså psykisk stress och det bröt garanterat ner mitt immunförsvar. Läs mer om det här ⇒ Mitt förra liv

Kontinuerlig blodsockermätare, freestyle libre.

Så vilken av dessa faktorer var det avgörande?

Det kommer man antagligen aldrig kunna svara på men jag tror en blandning av det hela.

Långvarig inre stress och dåligt mående i kombination med att utsätta immunförsvaret med vaccination och en antibiotikakur och sen därpå vitaminbrister och en kost jag antagligen inte tålde.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *